Przejdź do treści

Rośliny i ładne, i smaczne – o dekoracyjnych ziołach i warzywach

 O ile zioła znajdują w domu pewną funkcję dekoracyjną, np. na kuchennym parapecie, tak warzywa zostają zepchnięte na ogródkowy margines i wciśnięte w najmniej widoczny kąt działki, z daleka od innych roślin. A to błąd, ponieważ wiele warzyw i ziół, zwłaszcza z odmian ozdobnych, z powodzeniem może konkurować z typowymi roślinami ozdobnymi i kwiatkami, a nawet rosnąć między nimi.

Połączenie ze sobą roślin ozdobnych i jadalnych da nietuzinkowy efekt, a przy tym pozwoli na zaoszczędzenie miejsca i większe zbiory. Najbardziej ozdobne w warzywach są zwykle liście, ale równie dekoracyjne bywają kwiaty i owoce. Nie muszą być sadzone w typowych grządkach: można je wsadzić w klomby i donice, tworzyć nietypowe kształty, przeplatać z kwiatami etc.

Do ozdobnych warzyw zalicza się m. in.:

  • buraki ćwikłowe i liściaste
  • kapusta, sałata
  • sałata
  • brukselka
  • jarmuż
  • fasola tyczna
  • szparagi
  • karczochy
  • rabarbar

Do ozdobnych ziół zalicza się m. in.:

  • lawenda
  • szałwia
  • tymianek
  • koper
  • lubczyk
  • kozłek lekarski
  • kminek
  • bazylia
  • arcydzięgiel

Dzięki fantazyjnemu projektowi połączonego ogrodu kwiatowego i warzywnego (które są coraz modniejsze!) można uzyskać niezwykle ładny efekt i zadziwić gości, którzy wśród rzadkich odmian lub odmian ozdobnych nie dopatrzą się zwykłych warzyw i ziół.

kapusta kapusta lawenda szałwia tymianek rozmaryn rozmaryn